Articol publicitar

Ghid: Cum se scrie un CV

0
0
Publicat:

Redactarea unui document care să te pună în valoare din punct de vedere profesional este corespondentul, sub formă scrisă, a unei ședințe în plen, în care participanții își exprimă opinia privind subiectul de pe ordinea de zi. Când ne gândim la Curriculum Vitae, subiectul suntem fiecare dintre noi, iar acesta ar trebui să rezume cât mai bine experiența și pregătirea noastră. În definitiv, el ne va recomanda, indirect, pentru poziția pentru care am aplicat. Astfel, pentru a întruni criteriile care ne trimite în următoarea etapă, cea a interviului telefonic, este necesar să știm cum se scrie un CV.

Header   Ghid Cum se scrie un CV jpg

Ca să rămâi în vizorul recrutorilor în etapa de screening, este indicat să te aliniezi unor standarde de redactare printr-un format unitar și cât mai lizibil. CV-ul european sau alte formate predefinite sau personalizabile pe care le putem accesa prin intermediul platformelor dedicate te vor ajuta să îndeplinești această misiune.

În continuare, pentru a reuși să te diferențiezi de concurență, este vital să urmărești toți pașii de bază, dar și să te apreciezi la adevărata valoare, iar CV-ul să fie nici mai mult, nici mai puțin decât oglinda personală.

Ghid Cum se scrie un CV2 jpg

Cum se scrie un CV

De la ce trebuie să conțină un CV, la ordinea în care sunt menționate secțiunile obligatorii (date de contact, experiența profesională și pregătirea educațională), precum și cele opționale, dar foarte valoroase (interese și aptitudini, activități extracurriculare, certificări și distincții, referințe) și până la cum le „transpui pe hârtie” într-un mod persuasiv și autentic, iată mai jos câteva recomandări din partea specialiștilor în HR. Iată cum se scrie un CV și de ce este important să țineți cont pentru ca el să fie clar și profesionist, dar totodată convingător:

● Ai mereu în vedere dimensiunea CV-ului și folosește un font modern.

Pe lângă o încadrare uniformă în pagină, evidențierea prin majuscule, subtitluri, bullet points și distanța dintre rânduri este la fel de importantă. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerezi nici cu spațiul liber, dar nici cu textul înghesuit sau compact. Urmărind o structură coerentă în cele 1-2 pagini, cu un font de tipul Calibri, Cambria sau Helvetica și o dimensiune a fontului de 10-12 puncte, ar trebui să redai echilibrul vizual perfect, pentru a menține activ interesul recrutorului.

● Adaptează conținutul în funcție de postul pentru care aplici.

Rareori ne gândim să alocăm un timp extra fiecărei aplicații pentru o nouă poziție în care să ajustăm toate informațiile din CV. Cu toate acestea, printr-o formă personalizată, în primul rând vei reuși să îți dai seama dacă ești potrivit pentru acel post sau doar ai fost atras să aplici de descrierea lui.

● Competențele dobândite sunt mai relevante decât experiența în sine.

Sfatul nostru este să nu te rezumi la un „caiet de sarcini” pe care le-ai dus la bun sfârșit la finalul unei zile în departamentele și companiile din care ai făcut parte. Capacitatea de a lucra în echipă, abilitățile de time & project management, precum și cele de public speaking te pot aduce cu un pas mai aproape de angajatorul dorit.

Mai mult, potrivit unui studiu publicat în 2023 de Eurostat, capacitatea de adaptare la locul de muncă este cea mai solicitată competență în CV-ul unui candidat de către angajatorii din statele membre UE, inclusiv România.

● CV-ul tău este pus în valoare mai degrabă prin abilitățile obținute în timpul studiilor decât prin enumerarea unităților de învățământ absolvite.

Experiențele extracurriculare la care ai luat parte de-a lungul timpului (schimburi de experiență, traininguri sau activități de voluntariat) îți pot deschide mai ușor calea spre un interviu, acestea sumarizând polivalența ta și o capacitate de adaptare mai mare, în comparație cu alți candidați.

● Păstrează o secțiune dedicată rezultatelor notabile obținute în proiecte relevante.

Nu este nicidecum o formă de supraapreciere dacă îți evidențiezi realizările. Dimpotrivă, prin ele oferi certitudinea că ești conștient de competențele pe care le ai, iar premiile sunt o confirmare a abilităților tale.

● Recomandările de la foștii angajatori nu sunt obligatorii, dar ele pot fi utile.

Poți include referințe obținute de la managerii cu care ai lucrat sau a altor colaboratori, însă ele pot avea un impact și mai mare dacă le-ai primit și sunt vizibile tuturor care accesează, spre exemplu, profilul tău de LinkedIn.

Din marea de CV-uri, te vei face remarcat mult mai repede printr-o aplicație punctuală. Procedând astfel, atât omul de HR, cât și angajatorul va considera că ai putea aduce plus valoare departamentului în care vei activa și implicit companiei. Totodată, reține și faptul că potențialul fiecăruia dintre noi poate fi șlefuit și dacă avem contextul profesional oportun și ajungem în echipele potrivite. În același timp, un CV bun nu garantează că vei fi ales în industria în care îți dorești să activezi, iar munca asiduă de aplicare fără rezultate concrete ar trebui să-ți ridice câteva semne de întrebare.

În încheiere, nu uita că „prima impresie contează”, chiar dacă mulți spun că ar fi un mit. Adoptă și adaptează această abordare în procesul de aplicare, întrucât CV-ul este o formă de departajare. Nu uita, însă, că pentru a ajunge și în etapa care îți asigură votul final, și anume interviul cu managerul, trebuie să evidențiezi cât mai bine profilul candidatului pe care compania îl targetează, iar acest proces începe, negreșit, cu acest pas: cum se scrie un CV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite